Bouwmaterialen: veel variatie, soorten & voordelen

Mijn naam is Faysel en ik ben de trotse eigenaar van deze blog. Van jongs af aan was ik een echte bouwer en ik wist al vroeg dat ik hier later mijn beroep van wilde maker. Ik ben nu zo'n 5 jaar actief als aannemer en kom daarvoor veel op de bouw. Dit is echt mijn passie en ik vind het belangrijk om hier over te schrijven om zo te kunnen informeren over dit vak. Een vak dat meer belicht mag worden. Ik schrijf over mijn ervaringen in het werkveld als over recente projecten waar ik mee bezig ben als aannemer. Voor alles over aannemers en de bouw ben je hier aan het juiste adres.

Bouwmaterialen: veel variatie, soorten & voordelen

Bouwmaterialen: veel variatie, soorten & voordelen

28 juni 2021
 Categorieën:
Bouw & aannemers, Blog


De bouw is een dynamische economische sector waarbinnen de ontwikkelingen zich in razendsnel tempo op volgen. Met name op het gebied van bouwmaterialen zijn er de afgelopen decennia veel ontwikkelingen geweest die interessant zijn. Er zijn tal van soorten materialen en grondstoffen die cruciaal zijn in de bouwwereld. Maar wat zijn eigenlijk, te midden van deze grote variatie, de meest populaire soorten bouwmateriaal die tegenwoordig bij bouwprojecten ingezet worden? En welke voordelen of nadelen heeft elk soort bouwmateriaal? In dit blog lees je het antwoord op deze vragen.

De meest gebruikte soorten bouwmaterialen: kunststof, hout, beton en rvs

Materiaalsoorten die in de bouwsector het meest toegepast worden, zijn kunststof, hout, beton en rvs. Kunststof materialen worden overal in de bouw ingezet, met name om gevels, wanden en dergelijke af te werken. En vergeet natuurlijk de populariteit van kunststof kozijnen, deuren en ramen niet.
Hout als materiaaltype dient nog steeds een belangrijk doel in de woningbouw. Zo is hout de basis van veel daken, maar wordt hout ook veel ingezet als afwerkingsmateriaal, omdat je hiermee een natuurlijke en sfeervolle look kunt creëren.
Beton is als materiaal natuurlijk helemaal onmisbaar in de bouwindustrie. De fundering van woningen, maar ook de bodem onder garages en natuurlijk plafonds en muren worden vaak vervaardigd uit sterk, meestal gewapend beton.
En ten slotte moet in het lijstje van veelgebruikte bouwmaterialen rvs genoemd worden. Rvs is, naast metaal, geliefd omdat dit materiaal goed bestand is tegen natte, koude of warme weersomstandigheden, omdat het namelijk niet gaat roesten.

Voordelen en nadelen van diverse materiaalsoorten in de bouw

Van de genoemde populaire materiaalsoorten in de bouw hierboven, heeft elk soort grondstof of materiaal zijn eigen specifieke voordelen en/of nadelen. Tegenwoordig is de trend in de bouw vooral om te kiezen voor duurzame grondstoffen, die lang meegaan en die op termijn gerecycled kunnen worden. Het is om deze redenen dat bijvoorbeeld kunststof en rvs geliefd zijn om te gebruiken. Niet alleen hebben kunststof en rvs een lange levensduur, ze vergen naar verhouding ook weinig tot geen onderhoud en kunnen na decennialang gebruik omgesmolten en opnieuw ingezet worden. Hierdoor worden het milieu en klimaat over een langere periode flink ontzien, omdat er geen extra grondstoffen nodig zijn en de CO2-uitstoot geminimaliseerd wordt. Het klimaat is hier dus de grote winnaar!
Ook hout is relatief duurzaam, maar minder dan kunststof of rvs. Hout is minder goed te recyclen en een natuurproduct dat helaas niet onbeperkt beschikbaar is. In de bouwsector is dan ook een trend waarneembaar, waarbij het gebruik van hout waar mogelijk wordt beperkt. Anderzijds heeft hout natuurlijk ook voordelen: hout heeft een authentieke look, is in allerlei soorten verkrijgbaar en kan prima bewerkt worden.

Over ons
Aannemers en de bouw

Mijn naam is Faysel en ik ben de trotse eigenaar van deze blog. Van jongs af aan was ik een echte bouwer en ik wist al vroeg dat ik hier later mijn beroep van wilde maker. Ik ben nu zo'n 5 jaar actief als aannemer en kom daarvoor veel op de bouw. Dit is echt mijn passie en ik vind het belangrijk om hier over te schrijven om zo te kunnen informeren over dit vak. Een vak dat meer belicht mag worden. Ik schrijf over mijn ervaringen in het werkveld als over recente projecten waar ik mee bezig ben als aannemer. Voor alles over aannemers en de bouw ben je hier aan het juiste adres.

Zoeken
Archief