Het aanleggen van een vijver

Mijn naam is Faysel en ik ben de trotse eigenaar van deze blog. Van jongs af aan was ik een echte bouwer en ik wist al vroeg dat ik hier later mijn beroep van wilde maker. Ik ben nu zo'n 5 jaar actief als aannemer en kom daarvoor veel op de bouw. Dit is echt mijn passie en ik vind het belangrijk om hier over te schrijven om zo te kunnen informeren over dit vak. Een vak dat meer belicht mag worden. Ik schrijf over mijn ervaringen in het werkveld als over recente projecten waar ik mee bezig ben als aannemer. Voor alles over aannemers en de bouw ben je hier aan het juiste adres.

Het aanleggen van een vijver

Het aanleggen van een vijver

20 juni 2017
 Categorie├źn:
Bouw & aannemers, Blog


Een vijver aanleggen is een ideaal middel om schoonheid en rust te brengen in uw tuin. Een vijver aanleggen is echter meer dan alleen maar een put graven en er wat planten en vissen inzetten. Er zijn nog tal van factoren waarmee rekening moet gehouden worden.


Het ontwerp van de vijver

Een vijver aanleggen begint altijd met het ontwerp. De vorm van uw vijver zal afhangen van de plaats waar die moet komen in de tuin en van uw persoonlijke voorkeur. U kunt de vijver laten aansluiten bij uw terras of verder in de tuin aanleggen. Planten, vissen en insecten gedijen goed in een vijver die voldoende zonlicht krijgt. Ongeveer de helft van de vijver moet ook een gedeelte van de dag in de schaduw liggen. De manier waarop de omgeving van de vijver wordt aangelegd zal ook een invloed hebben op de manier waarop u uw vijver ziet.


Een kunstmatige of een natuurlijke vijver

Pvc, polyester, beton en EPDM-rubber zijn veelgebruikte materialen voor de aanleg van een kunstmatige vijver. EPDM-rubber is het meest duurzame en u zult dan ook wat meer betalen dan voor pvc. Pvc is zeer gevoelig voor Uv-stralen waardoor het materiaal broos wordt en minder duurzaam is. Het voordeel van pvc is dat de vijvers kant-en-klaar en perfect waterdicht zijn. Om een natuurlijke vijver aan te leggen moet het peil van het grondwater voldoende hoog zijn. Om het niveau van het water egaal te houden kunt u grondwater oppompen en terug laten vloeien naar de vijver. Afhankelijk van de aard van de grond kunt u waterplanten tegen de wand zetten die het insijpelende water op een natuurlijke wijze zullen zuiveren. Kleigrond is daarvoor het best geschikt.


Eerst zijn er graafwerken nodig

Om een vijver aan te leggen moet een grote hoeveelheid aarde uitgegraven worden. Zorg voor voldoende ruimte rond de put zodanig dan u gebruik kunt maken van een mini graafmachine. Met de opgegraven grond kunt u eventueel een verhoogde berm aanleggen rond de vijver. Daarop kunt u een kleine waterval of stroompje uitwerken om uw vijver nog meer charme te geven en te kunnen genieten van het geluid van stromende water.


Vissen en planten

Waterlelies zijn bekend om hun aanmaak van zuurstof in het water. Ze zullen dus zeer nuttig zijn wanneer er ook vissen in uw vijver zitten. Een vijver met vissen moet altijd voorzien zijn van een pomp en een filtersysteem. Bij de aankoop van de planten moet u eerst nagaan of het geen woekerende soort is die uw vijver in een mum van tijd doet dichtgroeien.

Over ons
Aannemers en de bouw

Mijn naam is Faysel en ik ben de trotse eigenaar van deze blog. Van jongs af aan was ik een echte bouwer en ik wist al vroeg dat ik hier later mijn beroep van wilde maker. Ik ben nu zo'n 5 jaar actief als aannemer en kom daarvoor veel op de bouw. Dit is echt mijn passie en ik vind het belangrijk om hier over te schrijven om zo te kunnen informeren over dit vak. Een vak dat meer belicht mag worden. Ik schrijf over mijn ervaringen in het werkveld als over recente projecten waar ik mee bezig ben als aannemer. Voor alles over aannemers en de bouw ben je hier aan het juiste adres.

Zoeken
Archief